fbpx
עצירות בהיריון

עצירות בהריון – גורמים, תסמינים, טיפול ומניעה

תקופת ההיריון היא ללא ספק אחת מהתקופות המרגשות בחייה של כל אישה. זו תקופה חווייתית ומאתגרת, הגוף עובר שינויים רבים ומהירים אך לא תמיד מדברים על תופעות נלוות להריון שפחות נעים לדבר עליהן, למשל עצירות והפרעות בתפקודי מערכת העיכול.

נשים רבות  סובלות מתופעת עצירות בהריון, זו תופעה מטרידה שיש להתמודד איתה נכון, והעצירות עלולה לגרום לכאבים, למועקה, לתחושה כללית לא נעימה ולאי נוחות. כדאי לדעת כי חוקרים בדקו את התופעה וגילו כי אחת מתוך שש נשים בהריון מדווחות על עצירות כרונית במהלך ההיריון עצמו וגם לאחריו, ועל פי נתוני משרד הבריאות הישראלי כ-40% הנשים סובלות מעצירות חולפת בהריון.

מה הגורמים העיקריים לעצירות בהריון ומהם התסמינים?

ישנם גורמים שונים ומגוונים הגורמים לעצירות אצל נשים בהריון, הגורמים המרכזיים לתופעה הם:
גנטיקה – נשים הסובלות מעצירות כרונית לפני ההיריון, לרוב יסבלו מהתופעה במהלך ההיריון, ולפעמים גם אחריו, בעיקר בגלל השפעה גנטית.
עלייה בכמות הורמון הפרוגסטרון – בתקופת ההיריון חלה עלייה משמעותית בהפרשה של הורמון הפרוגסטרון בדם, ההורמון גורם לרפיון שרירים בדפנות המעי, הוא גם מפחית את תנועתיות המעיים, לכן נשים רבות סובלות מעצירות במהלך ההיריון. בנוסף, הגוף של האישה ההרה מפריש כמויות גדולות של אסטרוגן שתפקידו למנוע מהרחם להתכווץ, אך שני ההורמונים משפיעים על מערכת העיכול ומאטים את פעילות המערכת לכן נשים רבות סובלות מעצירות.
הרחם דוחף איברים בבטן – הרחם צומח בבטנה של האישה ההרה וזקוק ליותר מקום, לכן כחלק טבעי ממהלך ההיריון הרחם דוחף איברים הנמצאים בסביבתו למיקום חדש, בין היתר הוא דוחף את המעי ובתקופת הטרימסטר השלישי כאשר הרחם גדול הוא לוחץ על המעי הגס ומפחית את תנועתיות המעיים, ומכאן הדרך קצרה לתופעת העצירות.
אגירת נוזלים – במהלך ההיריון וככל שהוא מתפתח, גוף האישה אוגר נוזלים המגיעים בעיקר ממערכת העיכול, המים נספגים במעי הגס לכן הצואה הופכת לקשה וליבשה יותר, ונשים מתקשות לתת צואה כרגיל.
תזונה לקויה וחוסר בנוזלים – תזונה דלת סיבים ושתייה לא מספיקה של מים, בשילוב היעדר בפעילות גופנית, כל אלו ועוד עלולים לגרום לתופעת העצירות בהריון.
• הקאות ופעילות מעיים – נשים רבות מקיאות במהלך ההריון, בעיקר בטרימסטר הראשון והשני. הן סובלות דם מפעילות מעיים לא תקינה, מצרבת חריפה ומחוסר איזון בנוזלים, לכן הן חוות עצירות.
מתח וחרדה – מצבי חרדה, דאגה ומתח נפשי ידועים כגורם מרכזי לעצירות במהלך ההיריון. יש לציין כי לאחר הלידה, נשים סובלות מעצירות בגלל החשש והפחד שלהן מתפרים שייפתחו ובגלל רגישות באזור פי הטבעת, לכן יש נשים הנמנעות מלתת צואה, הן מתאפקות זמן רב וכתוצאה מכך עלולה להתפתח עצירות כרונית.
תוספי ברזל – רוב הנשים בתקופת ההיריון נוטלות תוספי ברזל, בהתאם להמלצת הרופאים, ותוספים רבים ידועים כגורם משמעותי לעצירות.

איך לטפל בעצירות בהריון?

ישנן דרכים שונות לטיפול בתופעת העצירות בהריון. טיפול בעצירות במהלך ההיריון מבוסס בין היתר על טיפול מניעתי לתופעה, והדרכים היעילות ביותר הן:
• תזונה עשירה בסיבים תזונתיים.
• שתייה של לפחות 12-10 כוסות מים ביום.
• ניתן להיעזר בתוספים להסדרת פעילות המעיים.
• נטילת תוספי ברזל שאינם גורמים לתופעת העצירות אצל האישה ההרה.
• פעילות גופנית סדירה, בהתאם למצבה הבריאותי ולמאפייני ההריון, כדאי לשלב הליכות, שחייה או לעסוק בפעילות גופנית מתונה אחרת.
• נטילת פרוביוטיקה, חשוב לבחור תכשיר המכיל חיידקים טובים הנמצאים במערכת העיכול באופן טבעי.
• הימנעות ממאכלים ומוצרי מזון העלולים לגרום לעצירות.
• תרופות סבתא טבעיות כמו שזיפים מושרים במים.
• הנחת שרפרף בזמן הישיבה בשירותים להקלה על היציאות.

מאמרים נוספים

צואה ירוקה

צואה ירוקה

צואה ירוקה היא תופעה אשר יכולה להופיע בכל גיל, אך היא מופיענ יותר בתינוקות וילדים צעירים. צואה ירוקה מוגדרת כצואה בעלת גוון ירוק, שיכול לנוע

קרא עוד »
דלקת בתריסריון

דלקת בתריסריון

דלקת בתריסריון, הידועה גם בשם Duodenitis, היא מצב רפואי שבו מתפתחת דלקת ברירית התריסריון, החלק הראשון של המעי הדק. מצב זה יכול להשפיע באופן משמעותי

קרא עוד »
נגישות
Call Now Button