fbpx
כאבי בטן

כאבי בטן

כאב בטן הוא אחד הביטויים השכיחים ביותר למחלות המערבות את דופן הבטן או איברים הנמצאים באזור הבטן. בחלק מהמקרים, ידועה לנו הסיבה לכאב, כמו במקרים של גזים, כאבי מחזור וכד'. עם זאת, ישנם מצבים בהם מופיעים כאבי בטן לא מוכרים, שלא חולפים ועלולים להוות תסמין למצב הדורש טיפול, לעתים גם טיפול רפואי מיידי.
קיימים מספר סוגים של כאבי בטן הנפוצים שבהם: כאבי בטן עליונה, כאבי בטן תחתונה, כאבים באזור הקיבה ועוד מגוון תסמינים הנלווים לכאבי בטן, כגון בחילה, הקאות, שלשול ועוד. ישנן מספר שיטות לאבחון כאבי בטן בהתאם לסוג הכאב, לצד מגוון טיפולים, לרבות טיפול תרופתי, טיפול טבעי, תזונה ועוד. מעבר לכך, ניתן להפחית את הסיכוי לכאב בטן בעזרת אורח חיים ומניעת גורמי סיכון ככל האפשר.

סוגי כאבי בטן נפוצים

סוג הכאב, המיקום והתזמון של הכאב משתנים על פי הגורם האחראי להופעת הכאב ולתהליך המחלה. כאב בבטן העליונה או התחתונה, בצד שמאל או בצד ימין, מצביע על בעיה באיבר הפנימי המיוצג באזור זה. למשל, כאב בבטן המרכזית העליונה נובע ככל הנראה מכאב שמקורו בכיב קיבה או פגיעה בוושט. כאב בבטן ימנית עליונה מעיד ככל הנראה על בעיות בכיס מרה. את התוספתן מרגישים בבטן ימנית-תחתונה. כאב באזור שמאלי-תחתון עשוי להעיד על דלקת הסעיף (דיברטיקוליטיס). כאב בבטן תחתונה עשוי להעיד על בעיות במעי הגס והדק, שלפוחית השתן או במערכת הרבייה אצל נשים. דלקת בלבלב מאופיינת בכאב חריף שמקרין גם לגב. אבנים בכליות גורמות לכאבים במותן ובבטן תחתונה.

גם אופי הכאב, בין אם הוא מתבטא בעוויתות או עמום, כאב קצר או כאב מתמשך, יכול להעיד על הסיבה להופעת הכאב. התכווצויות חזקות במעי, שנועדו להתגבר על חסימה או לקדם כמות גדולה של תוכן, יובילו לכאבי בטן בצורת עוויתות, המקושרות לזיהום במעיים. לעומת זאת, דלקת במעיים תוביל לרוב לכאב מתמשך ועמום.

בכל הנוגע לעיתוי ותזמון, אפשר ללמוד רבות על הסיבה לכאב הבטן בעקבות היחס בין מועד הכאב לזמן הארוחה והשעה ביממה. למשל, מי שסובל מכיב בתריסריון, ירגיש הקלה בבטן כחצי שעה לאחר האוכל, אך הכאב צפוי לחזור כשהקיבה תהיה ריקה ולא יהיה בה מזון המסוגל לסתור את החומצה. אצל חולים עם היצרות במעי, הכאב מחמיר אחרי האוכל וישנה הקלה כשהבטן ריקה.
עוד פרמטר חשוב לאפיון כאב הבטן הוא האם מדובר בכאב בטן פתאומי או הדרגתי. כאב בטן עז המופיע באופן מפתיע ונמשך מספר שעות עלול לנבוע מאירוע חמור כמו נקב בכיב או במעי, מה שדורש פנייה מיידית ודחופה לבית חולים. לעומת זאת, כאב בטן המופיע בהדרגה מאפיין תהליך דלקתי באחד האיברים, כמו המעי הגס או כיס המרה.

כאב בטן עמום המחמיר בכל תנודה או זעזוע, כמו שיעול או תנודות בנסיעה על מהמורות בכביש, עשוי לנבוע מתהליך דלקתי.

גורמים נפוצים לכאב בטן

ישנם גורמים רבים להופעת כאבי בטן. ברוב המקרים, מדובר על גורמים שאינם דורשים טיפול רפואי מיוחד, כגון גזים או מחלה ויראלית. עם זאת, ישנם גורמים המעידים על בעיה משמעותית אשר מחייבת התייחסות רפואית מתאימה. בין הגורמים השונים לכאבי בטן: הרעלות מזון, מחלות ויראליות וחיידקים, גזים, כיבים בקיבה או בתריסריון, דלקת בלבלב, דלקת בדרכי השתן, אבנים בכיס המרה, אבנים בכליות ובדרכי השתן, מחלות מעי דלקתיות (קרוהן וקוליטיס), בעיות גניקולוגיות, תוספתן, צליאק, הפרעה בזרמת הדם בכלי הדם הגדולים במערכת העיכול, בקע, מחלות ממאירות, חסימה במעיים ועוד.

סוגי הכאבים אשר עשויים להורות על בעיה רפואית הדורשת אבחון וטיפול הם כאבים שלא מרפים במשך מספר שבועות, כאבים המלווים בבחילות או הקאות, דם בצואה, כאב פתאומי ועז, כאב שנלווית אליו ירידה במשקל או כאב בטן המלווה בחום.

תסמינים נלווים לכאבי בטן

התסמינים הנפוצים של כאבי בטן הם עוויתות, כאבים חדים, תחושת כאב כללית, עצירות, שלשולים, בחילה והקאות, איבוד משקל, חוסר תאבון, צהבת ועוד.
עצירות, למשל, נובעת מחסימה בדרכי העיכול, והיא עשויה להיות מלווה בהקאות של מיצי מרה (ולא של תוכן הקיבה). במקרים אלו, מומלץ לשתות נוזלים רבים על מנת להאיץ את פעולות המעיים. שלשולים נובעים לרוב ממחלה זיהומית וגם עם יכולים להיות מלווים בהקאות של תוכן הקיבה. ההמלצה במקרים אלו היא לשתות נוזלים רבים למניעת התייבשות.

אבחון כאבי בטן

הבדיקה הבסיסית והראשונית ביותר לאבחון כאבי בטן היא בדיקת בטן ידנית על ידי רופא, אשר בעזרתה ניתן לזהות הגדלה של הטחול והכבד, לזהות נפיחות, רגישות, נוקשות, בקע ומיימת. הבדיקות הנפוצות לאבחון כאבי בטן הן ספירת דם (עלייה בכדוריות דם לבנות מעידה על תהליך זיהומי), בדיקת שתן כללית, בדיקת תפקודי כבד, בדיקת מדדי דלקת לאיתור מחלת מעי דלקתית, בדיקות מעבדה נוספות במידת הצורך. בחלק מהמקרים יש צורך בצילום רנטגן לזיהוי הגדלת איברים או חסימת מעיים, אולטרסאונד בטן, בדיקת CT בטן, גסטרוסקופיה לאבחון בעיות במערכת העיכול העליונה וקולונוסקופיה לאבחון מחלות במעי הגס.

טיפול בכאבי בטן ברפואה הרגילה

אין טיפול אחיד לכאבי בטן. בעקבות מגוון הסיבות להופעת הכאב, קיים מגוון טיפולים התלויים במקור הבעיה שאובחנה. במקרים בהם הכאב חולף תוך 24 שעות או שאפשר לזהותו בתור 'וירוס בטן' בבירור, האמצעים הנפוצים להפחתת הכאבים בבטן בבית הם אמבטיה חמה, שתיים מים ותה נענע\בבונג. ישנם גורמים בהם יידרשו משככי כאבים. למקרים של צרבת, בעיות עיכול או חשד לכיב קיבה, הרופאים נוטים להמליץ על סותר חומצה בטבליות לעיסה או בנוזל, ובמקרה והטיפול לא עוזר, לקיחת תרופות מפחיתות הפרשת חומצה ללא מרשם רופא.

טיפול בכאבי בטן ברפואה הטבעית

לעומת הרפואה הרגילה, הרפואה הטבעית והמשלימה מעדיפות במקרים אלו להתחקות אחר שורש הבעיה ולטפל באמצעות תזונה וצמחי מרפא. טיפול טבעי שכזה הוכח כיעיל יותר ופחות מסוכן מאשר נטילת סותרי חומצה לאורך תקופות ארוכות מאד, אשר מגבירים את הסיכוי ללקות בסרטן הקיבה.

במכון הניג מיושם טיפול טבעי לכאבי בטן על פי שיטה בלעדית אשר כוללת אבחון בבדיקות דם, מיפוי לשון ושאלונים מקיפים, ולאחר מכן בניית תכנית טיפול הכוללת פורמולות צמחי מרפא ייחודיות בהתאמה אישית וליווי מתמשך של החולה עד להחלמתו.

המידע באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ואינו מתיימר להוות חוות דעת רפואית.

 

מאמרים נוספים

דלקת בוושט

דלקת בוושט

מערכת העיכול שלנו כוללת את הוושט, הקיבה והמעיים, ותפקידה לפרק את המזון שאנו אוכלים על מנת לספק לגוף את החומרים המזינים הדרושים לו. הוושט הוא

קרא עוד »
מעיים עצלים

מעיים עצלים

מעיים עצלים מאופיינים בתנועתיות ירודה של המעי הגורמת לפינוי איטי של תכולת המעיים. מצב זה גורם לעצירות כרונית, שלשולים לסירוגין ותחושת נפיחות ואי נוחות בבטן,

קרא עוד »
נגישות
Call Now Button