fbpx
נפיחות בבטן

נפיחות בבטן

הבטן נפוחה ולא מהסיבות הנכונות?…

נפיחות בבטן היא תופעה נפוצה ביותר שמאפיינת כמעט שליש מהאוכלוסייה. מדובר בנפיחות שאיננה קשורה בהשמנה, ישנן נשים רזות רבות אשר מרגישות שכל הגוף חטוב ורק הבטן בולטת, בעיקר בשעות הערב וכל מי שיצאה לאירוע בשמלה צמודה וחזרה עם בטן הריונית קטנה מכירה את זה.

נפיחות בטנית מלווה לרוב בתחושת מלאות, לחץ ורצון "לשחרר כפתור" אחרי הארוחה ולא רק בגלל שהקיבה התמלאה. לעתים הנפיחות מלווה בגזים אבל פעמים רבות מדובר בכמות גזים סבירה וממוצעת ועדיין האדם הסובל מבטן נפוחה מרגיש "מפוצץ" וכאילו משהו מעיק על מערכת העיכול. אז מהם הגורמים לנפיחות בטנית וכיצד ניתן לשטח את הבטן?

הבטן נפוחה? צרו קשר בדף הצור קשר ובואו לאבחון

מברוקולי ועד שוקו – מזונות מנפחים

ישנם מספר סוגי מזון אשר גורמים לבטן להתנפח והם:
• גלוטן – ישנם אנשים אשר אכילה של מזונות עשירים בגלוטן כמו לחם, פסטה, מאפים או דגני בוקר גורמת להם לנפיחות ולעתים לכאבי בטן. לא תמיד מדובר בצליאק אלא בהכבדה על מערכת העיכול ובמקרה כזה מומלץ להפחית בצריכת גלוטן, ותחליפי מזון ללא גלוטן יש כיום בשפע.
• מוצרי חלב – גם החלב ידוע כחשוד מנפח עיקרי ומי שמרגיש אחרי הקפה הבטן נפוה יותר, יכול למצוא תחליפי חלב רבים או לנסות חלב ללא לקטוז, שהוא אחד המרכיבים בחלב שאנשים רבים רגישים אליו.
• ירקות – אותם ירקות ידועים שגורמים לגזים, עלולים גם לנפח את הבטן כגון כרוב, כרובית, ברוקולי, צנונית ועוד. עם זאת חבל לוותר על ירקות בריאים אלו באופן אוטומטי ולכן כדאי להוריד בכל פעם אחד מהתפריט ולמצוא את החשוד העיקרי.
• קטניות – כן, המלאות הזאת שאחאי הטשולנט של שבת מקורה לרוב בשעועית, חומוס, פול וחבריהם. כדאי לדעת כי השריה ממושכת שלהם לפני הבישול יכולה לסייע בהפחתת אפקט הגזים והנפיחות שהם גורמים.
• סוכר – מזונות מתוקים, לרבות ממתיקים מלאכותיים, נוטים לנפח אותנו ואנשים רבים יגלו שהפחתה של סוכר מהמזון יכולה לשטח את הבטן כבר לאחר מספר ימים.
• משקאות תוססים – אלה מזיקים לנו בהרבה מאד תחומים ומובנים אבל מי שמחפש תמריץ ממשי להיגמל מהם – יכול לדמיין את הבטן שתרד מעט לאחר הפסקת השתייה ואולי זה יעזור.

סבתא צודקת – צריך ללעוס לאט

גם הרגלי אכילה שגויים יכולים לתרום להתפתחות של נפיחות בטנית. רובנו חוטאים באכילה לא קשובה – משמע אכילה בהיסח הדעת, תוך כדי שיחה ופעמים רבות גם תוך כדי צפייה במסכים ותוך כך לעיסה מהירה מדי וארוחות גדולות מדי. העייפות שנוחתת עלינו אחרי ארוחת צהריים גדולה היא רק תסמין לעומס על ערכת העיכול, שמתבטא פעמים רבות גם בבטן נפוחה. פיזור ארוחות קטנות על פני היום יכול לסייע בהפחתת העומס ובהקלה על הנפיחות.

לפעמים זה פשוט מסר מהמעיים

נפיחות בטנית היא לא רק מטרד אסתטי או תחושתי, אלא יכולה להיות סוג של סימן שמשהו במערכת העיכול שלנו לא מאוזן או אינו תקין, כגון:
• עצירות – יציאות מועטות מדי הן סיבה ראשונה לנפיחות בטנית, בשל הפסולת שמצטברת במעיים מבלי לצאת באופן סדיר. תדירות יציאות טבעית היא בין 3 פעמים ביום ל-3 פעמים בשבוע וכל תכיפות פחות מכך צריכה להיבדק. לעתים יידרש רק שינוי באורח החיים כגון שתייה מרובה, הוספת סיבים תזונתיים, שינוי תנוחת הישיבה על האסלה (טיפ – תוסיפו שרפרף קטן לרגליים), ולעתים יידרש טיפול תרופתי להסדרת העצירות. שימו לב שכל עצירות פתאומית, השונה מתדירות היציאות הרגילה שלכם, מחייבת בירור רפואי.
• מיקרוביום – באופן תקין במעיים שלנו שוכנת אוכלוסייה טבעית ומאוזנת של חיידקים ידידותיים לצד פתוגנים. כל שינוי בפלורת המעיים יכול להוביל לשגשוג החיידקים הרעים ואיתם לגזים ונפיחות. מצב זה נפוץ מאד לאחר נטילת טיפול אנטיביוטי שפוגע גם בחיידקים הטובים, ויש צורך בשיקום של פלורת המעיים לטובת תפקוד תקין.
• בעיות תפקודיות – נפיחות בטנית היא לעתים סימן למצבים כמו מעי רגיז, גסטרופרזיס (בעיה בתנועתיות הקיבה) או חוסר באנזימי עיכול מסויימים, ויש צורך בבירור רפואי שיכלול לרוב ניהול מחדש של הרגלי האכילה, סוגי המזונות וחיזוק מערכת העיכול, לעתים לצד טיפול תרופתי.
• שינויים הורמונליים – נשים רבות מכירות את תופעת הבטן המתנפחת לקראת מחזור, בעיקר בשל צבירת נוזלים ובמקרה כזה ניתן פשוט לחכות מספר ימים עד יעבור זעם…
• הליקובקטור – נפיחות בטנית עשויה להעיד על נוכחות של חיידק הליקובקטור פילורי במערכת העיכול. מדובר בחיידק קשה לאבחון שכן בדיקות הנשיפה ובדיקות צואה מציגות פעמים רבות תשובות שגויות.

איך מטפלים בנפיחות בטנית?

אם אתם מרגישים שזו לא כרס של שומן אלא נפיחות בטנית, ניתן להקל באמצעים הבאים:
• שינויים בתזונה – לאחר הפחתה מבוקרת של המזונות החשודים שפירטנו לעיל, ניתן להוסיף לתפריט סוגי מזון שיכולים להקל על הנפיחות בבטן ובהם: אבוקדו, מלפפון, יוגורט ביו, סלרי, ג'ינג', שיבולת שועל, כורכום, קינואה ותפוחי עץ.
• שתיית מים – כמות המים שאנחנו שותים חייבת להיות מאוזנת. רבים מאיתנו לא שותים מספיק מים במהלך היום, ובהעדר שתייה עלולה להתפתח עצירות ואיתה הנפיחות בבטן. טיפ – יש אפליקציות אשר מתזכרות לגבי שתיית מים, ומי שזקוק לצליל בלופ קטן כדי להיזכר ולרוץ לברז, יכול להוריד אותן. מצד שני – לא מומלץ לשתות יותר מדי מים כי אז תתנפח הבטן מעודף מים. כמות יומית מומלצת היא כ-3 ליטרים ביום.
• פעילות גופנית – אין כמעט המלצה רפואית שאיננה כוללת פעילות גופנית וכך גם במקרה של רצון להוריד נפיחות בטנית. הספורט מזרז את פעילות המעיים ומסייע בחיזוק הגוף ואם ברצונכם להוסיף גם תרגילי בטן – גם הם יכולים להועיל לחיזוק השרירים והפחתת הנפיחות, במקרה שאין סיבה רפואית שגורמת לה.
• הפחתת סטרס – גם הלחץ שמאפיין את חיינו הוא גורם עיקרי בשיבוש מערכות הגוף והשפעה על מערכת העיכול, שלה יש כידוע קשר ישיר למוח. הרגעת ציר מעיים מוח יכולה לסייע במלחמה בנפיחות הבטנית ובתפקוד הכללי של מערכת העיכול. לשם כך ניתן להיעזר בשיטות טיפול מרפואה משלימה וכן הוספה של חליטות טבעית בעלות השפעה מרגיעה כגון תה ירוק, תה קממומיל או תה שומר.
שיטת הניג לטיפול בנפיחות בטנית דוגלת מאבחון הבעיה מהשורש. נפיחות בבטן היא תסמין בלבד, היא איננה הבעיה. גם אם נוסיף מלפפון לתפריט ונשתה יותר מים – הנפיחות תרד ליום אבל תחזור. במסגרת שיטת הניג נבצע אבחון באמצעות קריאת מפת הלשון ובחינת בדיקות רפואיות, על מנת להתאים טיפול מקיף לחיזוק, שיקום ותמיכה במערכת העיכול. איזון יעיל של מערכת העיכול יכול לסייע בהורדת הנפיחות הבטנית ושיפור התפקוד הכללי. שיטת הטיפול כוללת הפחתת לחץ והתאמה של פורמולות צמחים טבעיות הידועות כבעלות אפקט מרגיע ומשקם למערכת העיכול בכללותה. הפורמולות שלנו מיוצרות בתהליך מבוקר ומסודר, באישור משרד הבריאות, תוך הפקה יעילה הממצה את החומר הפעיל בצמחים הידועים בעלי השפעה טובה על העיכול. שיטה זו מאפשרתטיפול טבעי בעצירות, שיקום פלורת המעיים, הפחתת גזים וחיזוק החוסן הנפשי והגופני.

מתי לפנות לרופא?

בכל מקרה של כאבי בטן עזים, נפיחות פתאומית, עצירות חדשה או שלשול, בחילות, עייפות רבה או דימום – חשוב לפנות לרופא כדי לשלול מחלות במערכת העיכול.

 

הבטן נפוחה באופן קבוע? צרו קשר בדף הצור קשר ובואו לאבחון

מאמרים נוספים

דלקת בוושט

דלקת בוושט

מערכת העיכול שלנו כוללת את הוושט, הקיבה והמעיים, ותפקידה לפרק את המזון שאנו אוכלים על מנת לספק לגוף את החומרים המזינים הדרושים לו. הוושט הוא

קרא עוד »
מעיים עצלים

מעיים עצלים

מעיים עצלים מאופיינים בתנועתיות ירודה של המעי הגורמת לפינוי איטי של תכולת המעיים. מצב זה גורם לעצירות כרונית, שלשולים לסירוגין ותחושת נפיחות ואי נוחות בבטן,

קרא עוד »
נגישות
Call Now Button