fbpx
דלקת בקיבה

דלקת בקיבה – תסמינים, אבחון וטיפול

לקיבה שלנו יש תפקיד קריטי בעיכול המזון – היא מפרישה חומרים בעלי חומציות גבוהה הגורמים לפירוק ראשוני של המזון. לרירית הקיבה מנגנונים המגינים עליה מפני אותה חומצה חזקה. כאשר המנגנונים האלו נפגעים, הרירית נחשפת לתוכן החומצי ונגרמת דלקת.

כיצד ניתן לזהות את הסימנים של דלקת בקיבה? מהן דרכי הטיפול הנפוצות וכיצד ניתן להתמודד איתה באמצעות טיפול טבעי? ואיך נמנעים מחזרה של דלקת בקיבה בעתיד?

מהי דלקת בקיבה?

דלקת בקיבה (גסטריטיס) היא תופעה שכיחה למדי, הנגרמת עקב דלקת ברירית המצפה את חלל הקיבה. הדלקת נגרמת כתוצאה מפגיעה בשכבות ההגנה של הרירית, אשר חושפת אותה לתוכן החומצי הנמצא בקיבה ותפקידו לעכל את המזון. גסטריטיס יכולה להופיע באופן פתאומי או כרוני, והיא גורמת לכאבים, אי נוחות ותסמינים נוספים הפוגעים לעיתים קרובות באיכות החיים.

סימנים ותסמינים של דלקת בקיבה

התסמינים העיקריים של דלקת בקיבה הם כאב עז או תחושת מלאות ונפיחות באזור הבטן העליונה. הכאבים ותחושת המלאות משתנים בדרך כלל בעוצמתם בהתאם לצריכת מזון – מחמירים לאחר ארוחה או מקלים. תסמינים נוספים כוללים בחילות והקאות (במקרים קשים), שינויים במשקל, כאבים בבטן התחתונה ואף צואה שחורה המעידה על דימום פנימי.

הסיבוך המרכזי אשר עשוי לנבוע מדלקת בקיבה הוא אולקוס, כיב קיבה שעלול ליצור נקב בקיבה ואף דימום. סיבוך נוסף ונדיר יותר של דלקת בקיבה הוא התפתחות של גידולים בקיבה.

לעתים הסימנים מופיעים הרבה לפני שהמחלה מתפתחת והרבה לפני שאפשר לאבחן זאת בבדיקות פולשניות. סימנים כמו כאבי ראש, חולשה, עייפות, גזים ורגישות למזון מורים על כך שיש משהו (או מישהו) זר בגוף, אשר מעורר את מערכת החיסון וגורם לה לעבוד שעות נוספות. מזהמי המעיים הפולשים לגוף או אשר התעוררו אחרי שנמצאו בגוף, גורמים לתופעות רבות אשר חשוב לזהות ולאבחן מוקדם ככל האפשר.

גורמים וסיבות אפשריות לדלקת בקיבה

הגורם השכיח ביותר לדלקת בקיבה הוא נוכחות מוגברת של החיידק הליקובקטר פילורי בקיבה או זיהום חיידקי. חיידק ההליקובקטר פילורי נפוץ מאוד ונמצא אצל יותר ממחצית האוכלוסייה, אולם בדרך כלל אינו גורם לתסמינים אלא אם מערכת החיסון חלשה.

בין התסמינים של חיידק ההליקובקטור פילורי: נפיחות אחרי האוכל, בחילות, מתח ולחץ נפשי, חולשה, צרבת, ריפלוקס, ירידה במשקל, כאבים בחלק העליון של הבטן, לחץ תוך עיני, ליחה מרובה, אלרגיות, ריח רע מהפה, נקודות אדומות על העור, גזים\שלשולים\עצירות, מעי רגיש, ברזל נמוך, בעיות נוירולוגית, בעיות בכלי דם ולב ועוד.

חיידק זה מוביל לאולקוס (כיב קיבה) ולדלקת בקיבה, מה שעלול בהמשך להתפתח למחלות מורכבות הקשורות לכלי הדם ולמערכת העצבים ואף לסרטן, אם לא מטפלים במצב באופן הולם.

גורמים נוספים יכולים להיות תזונה לקויה עם יתר שומנים, מזון מעובד או חריף, שימוש ממושך בתרופות ממשפחת NSAIDs להקלת כאבים ודלקות, צריכת אלכוהול מופרזת, עישון וכן לחץ נפשי מתמשך.

בלסטוציטים הם טפילים היושבים במעיים וגורמים לבעיות רבות במערכת העיכול. בין התסמינים של בלסטוציטים: שלשולים, עצירות, דימום מפי הטבעת, ירידה במשקל, כאבי בטן, גזים, נפיחות בבטן, סחרחורת, גירוד בפי הטבעת, עייפות כרונית, בחילות והקאות, אלרגיות, אסטמה, עור מגרד, דיכאון, תשוקה למזונות מתוקים, צואה בגוון ירוק, מעי רגיז, כאבי פרקים ועוד.

סיבה נוספת היא קנדידה, פטריה היושבת במערכת העיכול (ובכל הגוף), אשר עלולה לפגוע במערכת החיסון, להוביל לתסמונת המעי הדולף, אלרגיות, דלקות אוטואימוניות, זיהומים ועוד. בין התסמינים של קנדידה: גזים, רצון למתוק, אקנה, בעיות פוריות, רגישות למזון, תחושת רעב מוגברת, גירוד בכל הגוף, נשירת שיער, קושי בירידה במשקל, הפרשה לבנה מהנרתיק, עצירות ועוד.

אבחון דלקת בקיבה – בדיקות רפואיות רלוונטיות

האבחנה נעשית על ידי רופא גסטרואנטרולוג, וכוללת ביצוע בדיקות דם לסימני דלקת, בדיקת צואה, בדיקת נשיפה לאיתור נוכחות חיידק ההליקובקטר וכן לעיתים ביצוע גסטרוסקופיה – הכנסת צינורית דרך הפה אל תוך הקיבה לצורך הסתכלות ישירה על רירית הקיבה ולקיחת ביופסיה. ניתן לאבחן דלקת גם באמצעות בדיקת שיקוף של מערכת העיכול העליונה, הכוללת בליעת חומר בשם בריום.

בכל הנוגע להליקובקטור פילורי, לא תמיד אפשר לזהות את החיידק בבדיקה קונבנציונלית משום שהוא מתחפר ברקמת הקיבה ומקשה על הרופאים (ועל מערכת החיסון) למצוא אותו, ומקשה על אנטיביוטיקה למגר אותו. החיידק מתוחכם ויודע לעטוף את עצמו ברקמה בסיסית, מה שגורם לכך שחומציות הקיבה לא יכולה לחסל אותו.

טיפול תרופתי בדלקת בקיבה

הטיפול התרופתי בדלקת בקיבה תלוי בגורם לדלקת ועשוי לכלול מתן תרופות להפחתת הפרשת חומצה בקיבה וכן טיפול אנטיביוטי אם הדלקת נגרמה כתוצאה מזיהום חיידקי (הליקובקטר פילורי). משך הטיפול התרופתי יכול לנוע בין מספר ימים ועד מספר שבועות, בהתאם לחומרת הדלקת.

דלקת בקיבה בראי הרפואה המשלימה

הטיפול הטבעי בהליקובקטור פילורי נועד למיגור החיידק, אך המטרה העיקרית שלו היא שיקום הרקמה הפגועה וניקוי הרעלים שהובילו את החיידק לפגוע במערכות.

הטיפול הטבעי בבלסטוציטים כולל צמחי מרפא, שמנים מיוחדים ושטיפת מעיים מקצועית.

טיפול טבעי שיכול להקל על התסמינים ולסייע בהחלמה, מתבטא בשינויים תזונתיים פשוטים. הדבר כולל הימנעות ממזונות שמגרים את הקיבה כגון מזון שומני, חריף או מעובד, משקאות קרים או אלכוהוליים, מוצרי חלב, ומעבר לצריכה מוגברת של ירקות ופירות טריים ופחמימות מורכבות.

מניעה ואורח חיים מומלץ להימנעות מדלקות קיבה חוזרות

כדי להפחית את הסיכון ללקות בדלקות קיבה חוזרות, חשוב לשמור על תזונה מאוזנת ובריאה, לאכול ארוחות קטנות יחסית במשך הים, להימנע ככל האפשר מעישון וצריכת אלכוהול, להתמיד בפעילות גופנית, לנסות להפחית דחק ולחצים, ולטפל בזיהומי חיידקים מוקדם ככל האפשר. שילוב של טיפול נכון עם אורח חיים בריא יסייע להפחית חזרה של דלקת בקיבה.

שיטת האבחון והטיפול של הניג – דלקת בקיבה

מכון הניג מתמחה בטיפול במגוון מחלות במערכת עיכול, לרבות דלקת בקיבה. שיטת האבחון והטיפול של המכון יושמה בהצלחה אצל אלפי לקוחות במשך יותר מעשור, והיא נועדה לטפל בגורמי השורש של הבעיות. השיטה של מכון הניג גובשה מתוך מטרה להשלים את הרפואה הקונבנציונאלית ולהוסיף לה שכבה של טיפול טבעי.

השיטה מתחילה מאבחון רב-תחומי הכולל אבחון לשון, בדיקה מקיפה של הרגלי תזונה, ניתוח בדיקות דם, זיהוי מזהמים במערכת העיכול והתייחסות למצבי מתח ולחץ. בהתאם לאבחון, המומחים של מכון הניג מגבשים תכנית טיפול אישית אשר תלויה במקור הבעיה, חומרת המצב, המצב הפיזי והנפשי של המטופל וסגנון החיים שלו.

הטיפול כולל התאמה של פורמולות צמחיות טבעיות, המבוססות על צמחי מרפא באופן אישי לכל מטופל. בנוסף, תכנית הטיפול כוללת תכנית תזונה אישית.

הפורמולות היחודיות של צמחי המרפא של מכון הניג פותחו על בסיס מחקרים וניסיון רב, הן טבעיות לחלוטין, מיוצרות בישראל תחת פיקוח מחמיר ומיועדות לטיפול במערכת העיכול.

תכנית הטיפול כוללת גם ליווי לטווח הרחוק של מומחי מכון הניג, ביניהם מומחי תזונה ונטורופתים. בעזרת הליווי, המטופלים מקבלים סיוע, ייעוץ ועזרה בבניית הרגלים חדשים ואורח חיים בריא במבט לעתיד, על מנת לשמור על תוצאות הטיפול ולמנוע חזרה של דלקת בקיבה בהמשך הדרך.

יאיר הניג, מייסד מכון הניג, פיתח את שיטת הניג המשלבת מספר תחומי רפואה בהם התמקצע במשך שנים רבות. הניג סבל במשך שנים מבעיות בבטן, עד שנחשף לרפואה אלטרנטיבית. במשך השנים צבר ידע והתמחה אצל המאסטרים הגדולים באבחון וטיפול טבעי בבעיות במערכת העיכול. בהמשך פיתח פורמולות ייחודיות ושיטת אבחון וטיפול בלעדית. נכון להיום, מכון הניג הוא הקליניקה הגדולה בישראל לטיפול בבעיות מערכת העיכול, אשר פועל בפריסה ארצית.

 

*הכתוב מהווה מידע כללי ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי.

 

מאמרים נוספים

דלקת בוושט

דלקת בוושט

מערכת העיכול שלנו כוללת את הוושט, הקיבה והמעיים, ותפקידה לפרק את המזון שאנו אוכלים על מנת לספק לגוף את החומרים המזינים הדרושים לו. הוושט הוא

קרא עוד »
מעיים עצלים

מעיים עצלים

מעיים עצלים מאופיינים בתנועתיות ירודה של המעי הגורמת לפינוי איטי של תכולת המעיים. מצב זה גורם לעצירות כרונית, שלשולים לסירוגין ותחושת נפיחות ואי נוחות בבטן,

קרא עוד »
נגישות
Call Now Button