צרבת היא מצב בו מיצי הקיבה עולים מהקיבה אל צינור הוושט. צינור הוושט הוא איבר המחבר בין הלוע לבין הקיבה. השלבים הראשונים של העיכול מתרחשים בקיבה, ובמהלכם משתחררים בה חומרים כימיים שונים עם חומציות גבוהה ו-ph נמוך, שייעודם הוא תחילת הפירוק של המזון. בעוד שהקיבה בנויה כך שהיא יכולה לעמוד בחומרים חומציים אלו, המעטפת הפנימית של הוושט עדינה ולכן אם מיצי קיבה עולים אל הוושט, הם פוגעים בוושט ובעקבות הפגיעה מתעוררת תחושת צריבה הידועה בתור צרבת.
צרבת בהיריון – הגורמים המרכזיים
צרבת בהיריון היא תופעה שכיחה המופיעה אצל נשים רבות כתוצאה משינויים הורמונליים ופיזיולוגיים המתרחשים בגוף במהלך ההיריון, במיוחד בשלבים מתקדמים וללא קשר לאוכל.
אחד הגורמים הוא עלייה ניכרת ברמות של הורמון האסטרוגן, אשר גורם להרפיה של הסוגר התחתון במערכת העיכול ומונע סגירה ראויה של הקיבה. בנוסף, הלחץ הפיזי אשר מופעל מכיוון הרחם על הקיבה והמעיים, מקשה על התנועתיות של מערכת העיכול, מה שתורם לפתיחת הסוגרים. שילוב הרפיית הסוגר והלחץ הפיזי מובילים ליצירת תנאים נוחים למעבר של תוכן חומצי מהקיבה לוושט.
באופן כללי, נשים הרות נוטות לחוות האטה בפעילות מערכת העיכול, מה שמאריך את זמן שהיית האוכל בקיבה ומגביר את רמת החומציות של התוכן העובר אל הוושט. צרבות בהיריון נרשמות בשיעור גבוה יותר אצל נשים הנוטות לסבול מצרבות ללא קשר להיריון.
התסמינים הנפוצים של צרבת בהיריון
התסמינים של צרבת בהיריון כוללים תחושת צריבה או כאבים בחזה ולעתים גם במעלה הגרון. חלק ניכר מהנשים מדווחות על טעם חמוץ ואף מר ויובש בפה, בעיקר אחרי ארוחות. בנוסף, צרבת יכולה לגרום לכאב בבליעה וקשיים בשתייה ובאכילה. בחלק מהמקרים נרשמת צרידות, שיעול וליחה מרובה. במקרי קיצון עשויות להירשם תופעות כמו בחילות והקאות.
הטיפולים הנפוצים בצרבת בהיריון
הטיפול הנפוץ בצרבת בהיריון הוא באמצעות תרופות נוגדות חומציות. עם זאת, קיימות תרופות בשוק אשר מכילות אלומיניום, למשל, מה שעשוי לגרום נזק לעובר. לכן, חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל לפני לקיחת תרופה, על מנת לוודא כי מדובר בתרופה בטוחה לשימוש בהיריון.
מעבר לכך, נטילת תרופות נגד צרבת עשויות להוביל לתופעות לוואי כגון בחילות, כאבי ראש, שלשולים, עייפות וחולשה. שימוש חוזר בסותרי חומצה מביא לפגיעה באנזימי העיכול ובכך פוגע בפירוק המזון. ישנם מחקרים הקובעים כי נטילה ממושכת של תרופות להפחתת חומצת הקיבה מעלות עד פי 8 את הסיכון לחלות בסרטן הקיבה.
אז מה הן הדרכים הטיבעיות להקלה על הצרבת בהריון?
בין הדרכים הטבעיות להקלה על צרבת בהיריון אפשר למצוא אכילת ארוחות קטנות בתדירות גבוהה במקום שלוש ארוחות גדולות ביום, הימנעות ממזונות מלוחים, חמוצים או מתובלים יתר על המידה, הימנעות משתייה רבה מדי של נוזלים בדגש על קפאין ומשקאות מוגזים אשר מעודדים הפרשת חומצה, והימנעות מאלכוהול, כמובן, שמזיק בלי קשר לצרבת גם לעובר.
בנוסף, חשוב ללעוס היטב את האוכל, ועבור נשים שמתמלאות מהר, כדאי לשקול הפרדה בין השתייה לאוכל. מעבר לכך, שינויים בהרגלי השינה ואורח החיים יכולים גם הם לסייע למצב של צרבת בהיריון. מומלץ לסיים את צריכת המזון שעתיים לפחות לפני השינה, לישון עם הגבהה לראש, להפסיק לעשן וללבוש בגדים רפויים ונוחים במהלך ההיריון.
הצרבת ממשיכה אחרי הלידה? טיפול טבעי בצרבת במכון הניג
צרבת היא תופעה נפוצה במהלך היריון, אך ברוב המקרים היא חולפת לאחר הלידה. במקרים בהם הצרבות ממשיכות אחרי לידה, מומלץ לפנות לטיפול טבעי בצרבת.
תחושת הצרבת יכולה לנבוע מגורמים כמו חיידק הליקובקטור פילורי, תסמונת המעי הרגיז, מצבי לחץ ובחלק מהמקרים לאחר קיצור קיבה אצל נשים.
מכון הניג מתמחה בטיפול במגוון מחלות בטן ומערכת עיכול, לרבות צרבת. שיטת האבחון והטיפול של המכון יושמה בהצלחה אצל אלפי לקוחות במשך יותר מעשור, והיא מטפלת בשורש הבעיה ולא רק בסילוק הסימפטומים.
השלב הראשון של השיטה כולל אבחון רב-תחומי באמצעות מפת הלשון המהווה 'שער' למערכת העיכול, בדיקה מעמיקה של הרגלי תזונה, ניתוח בדיקות דם, זיהוי מזהמים במערכת העיכול והתייחסות למצבי לחץ ומתח.
על פי האבחון, המומחים של מכון הניג בונים תכנית טיפול מותאמת אישית למציאת פתרון לצרבת או למעשה, את שורש הבעיה. התכנית עשויה להשתנות על פי מקור הבעיה, חומרת התופעה, המצב בריאותי (פיזי ונפשי) של המטופל ואורח החיים שלו. התכנית האישית כוללת פורמולות טבעיות, המבוססות על צמחי מרפא המותאמות לכל מטופל. בנוסף, תכנית הטיפול כוללת תזונה מותאמת אישית.
פורמולות הצמחים הייחודיות של הניג פותחו על ידי המכון על בסיס מחקרים וניסיון רב. הפורמולות טבעיות לחלוטין ומיועדות ספציפית לטיפול בבעיות במערכת העיכול. כל הפורמולות מיוצרות בישראל באישור משרד הבריאות ותוך עמידה בסטנדרטים מחמירים וקפדניים בתהליך הייצור.
תכנית הטיפול של הניג כוללת גם תהליך ליווי לטווח הרחוק, אשר מנוהל על ידי מומחי המכון, ביניהם נטורופתים ויועצי תזונה. הליווי נועד למתן סיוע, ייעוץ ועזרה בבניית הרגלים חדשים ואורח חיים בריא בטווח הרחוק, זאת מתוך מטרה לשמור על תוצאות הטיפול ולהפחית בהמשך הדרך את ההופעה המחודשת של התסמינים עליהם מהם סובלים המטופלים.
יאיר הניג, מייסד מכון הניג, פיתח את שיטת הניג המשלבת מספר תחומי רפואה בהם התמקצע במשך השנים. הניג סבל במשך שנים מבעיות בבטן, עד שנחשף לרפואה אלטרנטיבית. במשך השנים צבר ידע והתמחה אצל המאסטרים הגדולים באבחון וטיפול טבעי בבעיות במערכת העיכול. בהמשך פיתח פורמולות ייחודיות ושיטת אבחון וטיפול בלעדית. מכון הניג הוא הקליניקה הגדולה בישראל לטיפול בבעיות מערכת העיכול, אשר פועל בפריסה ארצית.
*הכתוב מהווה מידע כללי ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי.