fbpx
דם בצואה, דמם רקטלי, פרוקטיטיס

דם בצואה

דם בצואה (צואה דמית, דימום רקטלי), הוא אחת התופעות הנפוצות במערכת העיכול, אשר עשויה להצביע על בעיה הדורשת טיפול. מדובר על תופעה של מעבר דם בצואה, לעתים מעורב בצואה ולעתים לא. הגורמים האפשריים לדם בצואה הם: פציעות מקומיות, זיהומים, טחורים, מחלות מעי דלקתיות, מחלות ממאירות ועוד. לאחר האבחון הוויזואלי (או אבחון דם סמוי), מבוצעות בדיקות לזיהוי הגורם לתופעה. בהנחה כי מדובר בפציעה מקומית או ביטוי לדלקת, ישנם טיפולים במצבים שונים של דם בצואה, לצד מעקב נדרש, תזונה מומלצת ואורח חיים מתאים. אם לא מטפלים כראוי בדם בצואה, עשויים להופיע סיבוכים אשר מסכנים את הבריאות. לבסוף, ישנם מקרים בהם יש צורך בהתערבות כירורגית.

דם בצואה יכול להתגלות בעקבות זיהוי דם על נייר הטואלט אחרי ניגוב, דם באסלה לאחר ביקור בשירותים, או צואה בצבע אדום כהה (טרי) או שחור (דם שעבר תהליך עיכול בקיבה).

גורמים אפשריים לדם בצואה

המקור של דם המתגלה בצואה יכול להיות בכל נקודה במערכת העיכול, החל מהפה ועד פי הטבעת. במקרים בהם כמות הדם בצואה גבוהה יחסית, ניתן לראות שינוי בצבע של הצואה – היא הופכת לצבע שחור אם הדם מעוכל, או אדום בוהק אם הדם טרי. צואה בצבע שחור (תופעה בשם 'מלנה') מעידה על כך שמקור הדם נמצא בחלק העליון של מערכת העיכול: וושט, קיבה או תריסריון. הדם נצבע שחור משום שהוא חשוף לאנזימי העיכול והחומצות במערכת העיכול.

בין הסיבות האפשריות לצואה בצבע שחור: כיב קיבה או כיב תריסריון עם דימום, מה שמצריך ביופסיה וטיפול בחיידק הליקובקטר פילורי, דליות בוושט, קרע בין הוושט לקיבה (שעלול להיגרם מהקאות מרובות, אשר גם בהן יופיע דם), ריפלוקס, דלקת בקיבה (גסטריטיס), טראומה או גוף זר שחדר דרך בליעה, או בליעה של דימום משמעותי מהאף.

כאשר הדימום הוא בצבע אדמדם-חום, או לחלופין אדום בוהק (תופעה בשם המטוכזיה), מקור הדימום הוא ככל הנראה בחלקים התחתונים יותר של מערכת העיכול, כגון המעי הגס והמעי הדק, הרקטום או פי הטבעת. במקרים נדירים יחסית, דימום כבד המגיע מדרכי העיכול העליונות עובר באופן מהיר לאורך המערכת ומבוטא בתור דם אדום בצואה.

בין הסיבות לצואה בצבע אדמדם או אדום בוהק: פיסורה אנאלית (קרע בעור סביב פי הטבעת בעקבות עצירות קשה או מאמץ ביציאות, מתבטא לרוב במספר טיפות דם על נייר הטואלט), טחורים מדממים (דם העוטף את הצואה ואולי באסלה), דיברטיקולוזיס (מחלת סעיפים, הסתעפות מתוך המעי הגס, המבוטאת בכיסים קטנים באזור כלי הדם, לרוב מופיעה בגילאי 60 ומעלה), אנגיודיספלזיה (כלי דם עם מבנה לא תקין אשר עלולים לדמם), פרוקטיטיס (דלקת באזור הרקטום), דיזנטריה (שלשול עם דם המופיע אחרי חשיפה למים או מזון עם זיהום חיידקי חמור), פוליפים במעי הגס, סרטן המעי הגס או הרקטום, מחלות דלקתיות של המעי כמו קרוהן או קוליטיס, זיהום מחיידקים או טפילים, נגיפים או טראומה\חדירה של גוף זר.

תסמינים נוספים המלווים דימום בצואה

דם בצואה יכול להיות התסמין היחיד או להתלוות לתסמינים נוספים כמו שינויים בהרגלי היציאות, כאבי בטן או ירידה במשקל. בחלק מהמקרים, מדובר בשלשול מעורב דם ותחושה של צורך להתפנות ללא תוצאות, כאב בטן,
חום וחולשה. הדימום יכול להופיע עם כאבים, אך הוא יכול להיות גם ללא כאבים. במקרים בהם ישנם כאבים, לרוב מדובר על סימן כי מקור הבעיה הוא בפי הטבעת.

מתי דם בצואה דורש פנייה לרופא?

אדם המתלונן על צואה דמית לראשונה בחייו או בתור תופעה חוזרת, צריך לפנות לרופא לבירור על מנת לאתר את הסיבה לדימום ולטפל בה.

חשוב מאוד לעקוב אחרי כל דימום שמופיע. אם הדימום חמור, תכוף או גורם לחשש כלשהו, יש לפנות לרופא לבדיקת המצב. דימום משמעותי יכול להיות מסכן חיים ולדרוש טיפול מיידי בבית החולים.
סימני אזהרה נוספים אשר עלולים להעיד על מצב חמור המחייב פנייה דחופה לקבלת טיפול רפואי: קוצר נשימה, מתן שתן מועט, בלבול, דפיקות לב, סחרחורת, הרגשה של 'רגע לפני התעלפות' או התעלפות של ממש.

אבחון הגורם לדם בצואה

האבחנה הסופית של דם בצואה מבוצעת באמצעות בדיקה אנדוסקופית של המעי הגס, כמו קולונוסקופיה, סיגמואידוסקופיה (בחינת החלק התחתון של המעי הגס בעזרת אנדוסקופ), רקטוסקופיה או אנוסקופיה (בחינת אזור פי הטבעת).

בחינות נוספות בהן אפשר להיעזר הן אנגיוגרפיה (דימות כלי דם), CT ומיפוי בעזרת כדוריות דם אדומות מסומנות.

אם בדיקות המעי הגס תקינות, ההמלצה היא לבדוק גם את הקיבה ואת המעי הדק באמצעות גסטרוסקופיה, קפסולה או אנטרוסקופיה של המעי הדק.
ישנם מקרים בהם כמות הדם כה קטנה עד שלא ניתן לזהות אותה בעין וניתן לזהות את המצב בבדיקת דם סמוי בצואה. בדיקה שכזו כדאי לבצע במקרים של תלונות על כאבי בטן או בעיות עיכול כאשר לא אותר מקור אחר לתסמינים.

טיפול במצבים השונים הגורמים לדם בצואה

ברוב המקרים, אפשר לטפל בדימום מפי הטבעת באמצעות טיפול במקור לדימום. עבור בני 40 ומעלה הסובלים מדימום רקטלי, הנוהל הוא לעשות קולונוסקופיה גם במקרים של ממצאים באזור פי הטבעת, משום שבמקרים רבים הבדיקה מעלה ממצאים נוספים שלא כדאי לפספס.

במקרה של טחורים, אשר נגרמים בשל עצירות כרונית או דלקות מעיים וקיבה, ניתן לפנות לטיפול טבעי בעצירות כרונית. שיטת הטיפול הטבעי בעצירות של מכון הניג כוללת אבחון מקיף לזיהוי שורש הבעיה במערכת העיכול, טיפול באמצעות פורמולות צמחיות בלעדיות ושינויי תזונה וליווי המטופל לאורך כל הדרך – כל זאת במקום להשתעבד לחומרים משלשלים.

אחת הסיבות לדם בצואה, בהן אפשר לטפל באופן טבעי ומוכח, הוא כיב קיבה, אשר כולל תסמינים נוספים כמו כאבי בטן, בחילות והקאות, ירידה בתאבון, ירידה במשקל, תחושת שובע מוקדם וקשיים בעיכול. טיפול מוקדם בכיב קיבה יכול למנוע סיבוכים חמורים כגון דימום פנימי וניקוב.

במקרים רבים, כיב קיבה נגרם מחיידק ההליקובקטר, אשר מושפע גם מלחץ נפשי. הטיפול של הרפואה הקונבנציונאלית בהליקובקטר כולל מתן ארבעה סוגים של אנטיביוטיקה במקביל, אך גם טיפול זה לא תמיד מצליח להשמיד את החיידק.

מעבר לכך, לא תמיד ניתן לזהות את החיידק בבדיקה קונבנציונאלית כמו בדיקת נשיפה, משום שהוא 'מתחפר' ברקמת הקיבה ומקשה על הרופאים (ועל מערכת החיסון) לאתר אותו.

הטיפול הטבעי בהליקובקטר פילורי נועד בעיקר כדי לשקם את הרקמה הפגועה ולנקות את הרעלים שהובילו את החיידק לפגוע במערכות. הטיפול הטבעי של מכון הניג מבוסס על פורמולות צמחי מרפא ייחודיות ושינוי התזונה לתקופת הטיפול, עד לחיסול המוצלח של החיידק. השיטה של מכון הניג מורכבת מאבחון רב-תחומי, בדיקת אורח חיים ושינויי תזונה.

עם זאת, חשוב לזכור כי דם בצואה יכול להיגרם ממספר גורמים אחרים ולכן חשוב לפנות לרופא לאבחון מדויק. במקרה של תסמינים כגון הקאה דמית, צואה שחורה, כאבי בטן עזים או ירידה משמעותית במשקל, חשוב לפנות לרופא באופן מיידי.

סיבוכים אפשריים

דם בצואה כולל מגוון רחב של רמות חומרה, החל ממצבים קלים בהם אפשר לטפל כמו טחורים, ועד מצבי חירום ממשיים כמו פגיעה בכלי הדם של המעי או דימום בהיקפים גדולים אשר עלול להוביל להלם תת-נפחי (הנגרם מאובדן דם רב). במקרה זה יש לתת מנות דם, נוזלים ותרופות לשמירה על לחץ הדם.
במקרים מסוימים, קיומו של דם סמוי בצואה עשוי להצביע על קיומה של ממאירות בדרכי העיכול ולכן, קיימת חשיבות מכרעת בבדיקה מקיםה יותר על מנת לשלול מקרי קיצון.

המידע באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ואינו מתיימר להוות חוות דעת רפואית.

מאמרים נוספים

דלקת בוושט

דלקת בוושט

מערכת העיכול שלנו כוללת את הוושט, הקיבה והמעיים, ותפקידה לפרק את המזון שאנו אוכלים על מנת לספק לגוף את החומרים המזינים הדרושים לו. הוושט הוא

קרא עוד »
מעיים עצלים

מעיים עצלים

מעיים עצלים מאופיינים בתנועתיות ירודה של המעי הגורמת לפינוי איטי של תכולת המעיים. מצב זה גורם לעצירות כרונית, שלשולים לסירוגין ותחושת נפיחות ואי נוחות בבטן,

קרא עוד »
נגישות
Call Now Button